Sudjelovanje OŠ Fran Koncelak Drnje u projektu „(O)DRŽI KORAK: “Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice

Sudjelovanje OŠ Fran Koncelak Drnje u projektu „(O)DRŽI KORAK: “Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice

OŠ Fran Koncelak Drnje je jedan od partnera u projektu pod nazivom „(O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice“. Prijavitelj projekta je Udruga Roma Korak po korak, a partneri projekta su, osim OŠ Fran Koncelak Drnje, Pučko otvoreno učilište Korak po korak iz Zagreba, OŠ ’’Antun Nemčić Gostovinski’’ Koprivnica,  Knjižnica i čitaonica ’’Fran Galović’’ Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.

Nekoliko učiteljica je u travnju i svibnju 2019. godine pohađalo višednevne edukacije ‘Živjeti različitosti’ i ‘Poticajno roditeljstvo’, a osmero njih i socijalna pedagoginja stekle su nova znanja, vještine i materijale za održavanje radionica za sve roditelje budućih prvašića. Ciljevi tih radionica su: poticanje poboljšanja odnosa roditelja i djece, motiviranje na rad i učenje, učenje kako učiti i slično. Petnaest radionica ‘Poticajno roditeljstvo’ se održavalo od svibnja do rujna, a bile su edukativne, opuštene i zabavne, čemu svjedoče i fotografije. Zahvaljujemo se slijedećim učiteljicama: Darinki Beruta, Ines Fajdetić, Blažici Lenardić, Mirjani Lovrić, Mirjani Mamić, Snježani Prvčić,Valentini Kolak i Štefici Salaj.

S obzirom na to da je provedba projekta u tijeku, učitelji prisustvuju novim edukacijama, kao što su ‘Partnerstvo s obitelji’ i  ‘Odgoj za različitosti i poučavanje djece kojoj hrvatski nije prvi jezik’. Edukacije provodi Pučko otvoreno učilište, a svrha tih radionica je unaprjeđenje kvalitete rada.

U dalnjem tijeku projekta učenici nižih razreda sudjeluju u programu ‘Uskoči u vlak za bolji svijet’ u organizaciji partnera projekta Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. U ponedjeljak, 30.09.2019 održane su prve aktivnosti na kojima je sudjelovalo preko pedeset učenika OŠ Fran Koncelak Drnje s područnim školama. Na radionici akrobatskih vještina koju je vodila multimedijalna umjetnica Nikolina Manojlović Vračar, sudjelovali su učenici prvih razreda iz Torčeca, Sigeca i Peteranca. Edukativno-zabavne šetnje po knjižnici vodili su knjižničari Danijela Petrić, Petar Lukačić i Ida Gašpar. Cilj ovih aktivnosti bio je upoznati koprivničku knjižnicu kao zanimljivo i gostoljubivo mjesto koje će djeca i nastavnici iz obližnjih mjesta rado posjećivati bilo u svoje u slobodno vrijeme, bilo zbog školskih obveza i kod budućih posjeta Koprivnici.

U četvrtak, 17.10.2019. umjetnica Andreja Živko održat će slikarsku radionicu za učenike nižih razreda iz Drnja i Hlebina, a u petak, 18.10.2019. radionicu robotike održat će dječje knjižničarke Danijela Petrić i Ida Gašpar za učenike četvrtih razreda iz Torčeca, Peteranca, Sigeca i Hlebina. Nakon toga slijede još radionice plesa Ines Turk i glazbene radionice Kristine Bunić Lovrek.

Ove aktivnosti doprinijet će boljem startu učenika prvih razreda, posebice romske nacionalne manjine, ali isto tako njihovoj lakšoj integraciji u obrazovni susutav te u društvo općenito. Učiteljima će isto tako omogućiti kvalitetniji rad s učenicima kojima hrvatski nije prvi jezik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *